wersja polska Polski English version English Deutsch version Deutsch Russian
paliwa drzewne
Drewno kominkowe Brykiety Pelety Węgiel drzewny Zrębki Zbiorniki  urządzenia
Drewno kominkowe Brykiety   Pelety   Węgiel drzewny   Zrębki   Zbiorniki  urządzenia

Poddziały
 
 
 

 Rewolucja w paliwach

 Piece do pieczenia

 Piece wolnostojące

 Piece do sauny

 Kotły CO na paliwa drzewne

 Drewno kominkowe

 


Piece do pieczenia pizzy i chleba

Koniec zimy nie kończy możliwości wykorzystywania paliw drzewnych. Życie przenosi się na zewnątrz, do ogrodu. Wiosenne ocieplenie skłania do biesiadowania. Wokół zaczyna unosić się zapach smażonego mięsa i kiełbasek. Ujawniając inne, poza grzewczymi, atuty drewna. Najsilniejszym jest aromat niektórych gatunków, dodający, przygotowywanym przy ich pomocy potrawom, niepowtarzalnego smaku i zapachu. Grillowanie nikogo już nie zaskoczy, to rytuał w naszym ogrodowych przyjęciach, ale wypiekanie chleba i innych przysmaków w trakcie imprezy to może być coś! Piece chlebowe, piece do pizzy, ogólniej piece do pieczenia na drewno dostarczyć mogą prawdziwej frajdy.

• Tradycja budowania pieców do pieczenia chleba
• Powtarzalność i standaryzacja kształtów komory pieczenia
• Jak działają piece do pieczenia na paliwa drzewne?
• Jakie paliwa drzewne stosujemy w piecach do pieczenia
• Zestawy montażowe do budowy pieca do pieczenia
• Gdzie można postawić piec do pieczenia?

       Jak za króla Ćwieczka

       Coraz mniej jest osób pamiętających smak wiejskiego chleba, słodkich bułeczek domowej roboty. Jeszcze mniej miało pewnie okazje zobaczyć prawdziwy piec do pieczenia chleba.
       Piece chlebowe kiedyś powszechne, były obowiązkowym wyposażeniem większości gospodarstw. Piece chlebowe najczęściej ulokowane były w specjalnym pomieszczeniu, często spotkać je można było w piwnicach lub wręcz pod gołym niebem.

 

       Tradycja stara jak świat

 

       Umiejętność i technika pieczenia chleba to tradycja stara jak nasze cywilizacje. Przywieźli ją do Europy z Egiptu Grecy. Przejęli od nich i rozpowszechnili w Europie Rzymianie. W utrwalonych przez lawę budowlach Pompei spotkać można zaskakująco dojrzałe formy pieców do wypieku.

 

                   

       Podwójna wnęka pieca skrywa właściwe, odpowiednio wysklepione palenisko służące do wypieku. Za przednim frontem ściany znajduje sie kanał kominowy, odprowadzający spaliny.

Niezależnie od cywilizacji ogólnie przyjętą formą kamiennych, murowanych czy też glinianych pieców do wypieku jest kopuła.

 

 

       To nie przypadek, lecz tysiącletnie praktyki utrwaliły ten kształt  w tradycji budowania. Współczesne badania promieniowania podczerwieni w pełni potwierdzają zasadność takiej bryły pieców. Kumulująca ciepło kopuła pieca ześrodkowuje promienie na powierzchni podłogi pieca i zapewnia równomierne warunki pieczenia . Optymalnym kształtem jest korpus przypominający przysadzistego Bobra, znany już w czasach rzymskich.

      Włoska tradycja pieczenia, szczególnie pizzy przyczyniła się do przetrwania i rozwoju pieców do pieczenia na drewno i węgiel drzewny w czasach współczesnych. Pierwsza pizzeria powstała w 1830 roku w Neapolu i od tego czasu triumfalnie zdobywają one cały świat.

 

 

 

 

 

 

 

    Powtarzalność i standaryzacja kształtów

 

       Przez tysiąclecia główna forma pieców do wypieku na paliwa drzewne nieznacznie się zmieniała , przyjmując w różnych regionach nieco odmienne postaci.

Błyskawiczne zmiany zaczęły się dokonywać w ostatnim ćwierćwieczu. Przede wszystkim poszczególne firmy starały się skonstruować jak najlepszą komorę pieca eksperymentując z różnymi wysokościami, kątami nachylenia, ukształtowaniem i położeniem wylotu spalin, różnymi grubościami podstawy oraz ścian paleniska a także rodzajami materiałów użytych do ich wykonania.

 

 

       Paleniska  zaczęto budować jako odrębną całość w postaci wkładów do pieców, które można dowolnie wykończyć. Najczęściej konstruuje się je z powtarzalnych elementów, dobranych w zestawy montażowe, tak by ich złożenie i scalenie było jak najprostsze.

       W dzisiejszej ofercie  rynkowej można spotkać wiele różnych wkładów niezależnie od wielkości pieca. Każde rozwiązanie podkreśla niektóre czynniki dobrego wypieku. Ogólnie warto dobierać te z najgrubszą podstawą i ściankami, ponieważ najbardziej kumulują ciepło. Lepsze są również wkłady zbudowane z jak najmniejszej ilości elementów, grzeją bardziej równomiernie. Każda szczelina wywoływać może zakłócenia w promieniowaniu ciepła. Ważne jest wielostronne nachylenie kopuły ogniskujące promieniowanie oraz odpowiednie odprowadzenie spalin. Przewód ich odciągu  najczęściej usytuowany jest w przedniej części. Palenisko nie powinno być zbyt wysokie, ponieważ powstają niepożądane zawirowania powietrza. Istotny ze względu na kumulację ciepła i promieniowanie i aromat jest też sam materiał użyty do budowy.

    Coraz większą wagę przywiązuje się do estetyki frontu wkładu, częściej montuje się drzwiczki , chociaż ciągle najbardziej popularne jest zdejmowane zamknięcie komory.

 

 

 

 

 

 

       Jak działają piece do pieczenia na paliwa drzewne?

 

      Rozpalone ognisko, obowiązkowo z tyłu wkładu, nagrzewa cały wewnętrzny korpus wraz z podłogą.

 


      Materiał ceramiczny z którego jest on wykonany stopniowo kumuluje ciepło i przez długi czas promieniuje promieniami podczerwonymi. Efekt podobny do działania promieni słońca. Dzięki temu każdy fragment wypieku jest równomiernie nagrzewany a promienie przenikają w głąb potraw.

Najczęściej piecze się po wyjęciu popiołu i wyczyszczeniu paleniska. Pomagają w tym narzędzia na długich trzonkach specjalnie przystosowane do tego. Potrawy układamy na czystej podłodze i zamykamy. Kiedyś wykładano podłogę liśćmi chrzanowymi i na nich układano potrawy. Ważny jest dobór aromatu drewna lub węgla drzewnego.

 

   

 

       Nieco odmienną technikę stosuje sie przy szybkim pieczeniu np pizzy . Wówczas żar odgarniamy do tyłu bądź na jedną stronę paleniska i w określonych miejscach kładziemy potrawy. Dla profesjonalnych zastosowań można w tylnej części, od spodu podłogi zamontować palnik na pelety i maksymalnie wykorzystać wydajność pieca.

 

       Jakie paliwa drzewne stosujemy w piecach do pieczenia?

 

      Najbardziej popularny jest węgiel drzewny. W piecach do pieczenia używamy  węgla dłuższego od grilowego, w większych kawałkach. Dobry węgiel powinien z trzaskiem się łamać, powinien być suchy poniżej 10% wilgotności. Do pieczenia warto kupować węgiel w większych np: 10 kg workach. We Włoszech ceniony jest węgiel z jesionu, z brzozy, z grabu. Nieco mniej z dębu. Doskonale sprawdza się suche drewno różnych gatunków, najlepiej twardych. Ceniony jest między innymi buk, drzewa owocowe takie jak wiśnia czy czereśnia. Do szybkiego rozgrzania pieca warto korzystać z brykietów drzewnych, są bardziej suche od drewna i bardziej zagęszczone. Warunek muszą to być brykiety z twardych gatunków drewna bez domieszek iglastych.

W profesjonalnych piecach np: do pizzy, do chleba w których pieczenie odbywa się w ciągłym cyklu, zaczyna się instalować palniki na pelety montowane pod podłogą pieca. Pozwalają zautomatyzować spalanie i  ustabilizować wysokość temperatury. Otwór w podłodze w tylnej części pieca pozwala płomieniom ogrzewać cale jego wnętrze. Podgrzewana może być również podłoga. Dobór peletów z odpowiedniego drewna pozwala na zachowanie całego bogactwa aromatu drewna.

 

       Zestawy montażowe

 

       Wkłady można montować zarówno wenątrz pomieszczeń jak i na zewnątrz. Zazwyczaj umieszcza sie je na podeście, stawianym na utwardzonym gruncie. Wszystkie elementy muszą być powiązane odpowiednimi masami odpornymi na temperaturę. Na wkłady nakłada się masę uszczelniającą i  materiały izolacyjne. Gotowe zestawy montażowe zawierają wszystkie elementy niezbędne do budowy pieca.

 

   

 

       Montaż pieca do pieczenia warto zlecić firmom instalacyjnym, lecz może być on również niezłym wyzwaniem i zabawą dla rodziny lub przyjaciół. Pierwsza próba wypalania zrekompensuje cały wysiłek.

 

       

       Piece do pieczenia wykończyć można w dowolny sposób, wyobraźnia nie zna granic. Zawsze jednak należy pamiętać o starannej izolacji i jeśli piec stoi na zewnątrz o  wykończeniu eliminującym możliwość nasiąkania wodą a do tego odpornym na najsroższe mrozy.

 

       Gdzie można postawić piec do pieczenia?

 

       Należałoby spytać gdzie nie można go postawić? Po pierwsze ogród i to w różnych wariantach. W formie wolnostojącego obiektu z zadaszeniem lub bez. Może być w obudowie metalowej, murowanej, glinianej, kamiennej.

 

 

       Prosty lub zaokrąglony, może stać samodzielnie lub być wkomponowany w cały zestaw

z grilem i kominkiem. Wyobraźnia nie jest tu niczym ograniczona.

 

 

       Wykorzystać można taras domu lub zadaszenie budynku gospodarczego. Nawet dach nie jest przeszkodą do postawienia pieca do pieczenia.

 

     

 

       Najczęściej staje się główną atrakcją ogrodowej kuchni. Pieczenie chleba ma w sobie coś ze starych rytuałów ogniskujących zainteresowanie wszystkich. Ekscytujące jest już samo oczekiwanie na efekt, pobudzane unoszącym się zapachem. Warto zainwestować w coś co nie leży na półkach marketów, nie kusi promocją. W coś co zmusza nas do działania i nadaje życiu dodatkowy smaczek autentyczności.

  

 

       Mogą stać się ozdobą najbardziej luksusowej kuchni, a nawet domowego salonu. Często są wbudowywane w układ kominków lub pokojowych pieców.

 

 

       Piece do pieczenia na paliwa drzewne w zastosowaniach komercyjnych znajdziemy w najlepszych hotelach świata i najbardziej ekskluzywnych restauracjach. Popularność pizzy rozpowszechniła ich obecność na całym świecie. 

 

       

 

       Potrawy przygotowywane w piecach do pieczenia na paliwa drzewne, pieką się znacznie szybciej a ich aromat  jest nieporównywalny. To nie tylko pizza ale chleb, ciasta, pieczone mięsa i przysmaki. Doskonale opiekać można w nich owoce, warzywa.

W profesjonalnym zastosowaniu inwestycja w piec do pieczenia zwraca się, już choćby z tytułu oszczędności na paliwie, w ciągu kilku miesięcy. Lecz nie to jest tu najważniejsze.

       Liczy się autentyk, oryginalność i niepowtarzalny aromat, warte każdych pieniędzy.

 

 

       Piece do pieczenia znajdują coraz ciekawsze zastosowania. Są całkowicie samowystarczalne. Nie potrzeba do ich używania prądu czy gazu. Specyfika pieczenia zapewnia utrzymanie czystości w każdych warunkach.

 

 

       Zalety ceramicznych palenisk do pieczenia stały się już na tyle oczywiste, że zaczęto montować wkładki ceramiczne nawet w zwykłych kuchenkach gazowych. Nigdy jednak gaz nie doda tego co w pieczeniu najcenniejsze - aromatu.

Proponujemy zatem zamiast gonitwy za promocjami, powrót do tego co nadaje życiu smak i radość ze wspólnych, prostych rytuałów.

 

 

                                                                

     25.04.2006     Lech Kowalewski

 

     Polecamy producentów palników na pelety do pieców piekarniczych:

               

                                          - Pellas

                                          - Biotec

 

     zobacz także:

Artykuł czytany 172396 raz(y)
drukuj wersja PDF wyślij znajomemu Zadaj pytanie
Komentarze
ekomarius (2006-05-28 23:27)
rewelacyjny artykuł,propagujący ekologiczny styl życia.
Nela (2007-01-24 22:24)
to nie jest to o co mi chodziło ale trudno będę szukać dalej (potrzebuję planu jak go zbudować to znaczy tak jak się szkicuje plan domu to ja potrzebuję takiego właśnie planu tylko pieca chlebowego!!! To bardzo ważne dla mnie POMóżCIE!!!!!!!!)
ela (2007-05-12 22:10)
ile kosztuje?
leśiczka (2008-03-08 10:31)
super sprawa
Adrian (2008-03-09 20:48)
W artykule pisze o zestawie montażowym do budowy pieca chlebowego.Ale gdzie taki można dostać?Jeżeli ktoś wie proszę o informacje. adrian.mon@wp.pl
rafal (2008-06-16 10:04)
Sprawdźcie strone Piecekamienne.pl tam można podpatrzyć i dowiedzieć sie o różnych piecach.Koleś miły i doradzi.Można dzwonić.
Wojtek (2008-07-20 07:01)
Zacząłem takie piece,niewielkie do domu, ogrodu, produkować.Całe gotowe do postawienia, mogą przesłać zdjęcia. Cena +_ 6000zł. Wielkość na 2 pizze, indyka, ruszt grillowy wkładany do środka. tel. 508 286 368.
Adam (2009-03-28 15:54)
Cześć na zachodzie takie rzeczy są bardzo popularne ja przeszukując anglojęzyczne strony znalazłem stronę brytyjskiej firmy Vitcas specjalizują się w produkcji materiałów wysokotemperaturowych, ale wydział tej fabryki zajmuje się produkcją pieców do pizzy, chleba. Napisalem emaila do nich i opisano mi (po polsku :) cena takiego pieca gotowego jest od 500 futow. Jak ktoś chce to może taki piec obudować według własnego uznania i zmienić kształt mozna kupic odpowiednie materialy. Podaje stronę jak ktos byłby zainteresowany zaintereowany www.vitcas.com email: info@vitcas.com
kubuś (2009-08-25 19:59)
Słuchajcie wszyscy drodzy, szukałem w całej Polsce,a znalazłem pięć kilometrów od domu to jest Batura kominki wpiszcie w gogle i wyskoczy sprowadza gotowce a i podpowie jak zbudowac samemu w sumie fajny facet do pogadania na te tematy Polecam
Mirek (2009-10-28 19:10)
Dobry artykuł,podobał mi się. Szukacie projektu na piec chlebowy po całym świecie, przecież obok was mieszka zdun. PRZECIEŻ PERĘ LAT TEMU W KAŻDYM DOMU BYŁ PIEC CHLEBOWY. Możecie zobaczyć u ciebie a jak nie to podaje gielfir@interia.pl
dimas81.bloog.pl (2009-11-02 11:33)
no fakt to jest chleb wiem bo sam wypiekam w takich piecach
ewa (2010-03-01 17:20)
nie chce piec chleba tylko dzika a to nie to samo jesli ktos wie jak to zbudowac bede wdzieczna
Felix (2010-04-11 19:45)
ja tez chciałbym upiec w takim piecu dużego dzika i szukam rozwiazania jak zbudowac taki piec aby temperatura utrzymywała sie przez wiekszy okres czasu
Felix (2010-04-11 19:45)
ja tez chciałbym upiec w takim piecu dużego dzika i szukam rozwiazania jak zbudowac taki piec aby temperatura utrzymywała sie przez wiekszy okres czasu
Lucas (2010-08-10 16:26)
Nela spojrz na to http://www.chefpaul.net/PDFwfo/W_F_O.pdf
Torturro (2010-09-04 15:51)
Buduje piece chlebowe - na maila przesle zdjecia - propozycje itp. Pozdrawiam: potato73@poczta.fm
antonio (2010-09-20 08:34)
Ja juz mam taki piec w ogrodzie który sam zbudowałem.Piec można przestawiać.Działa bardzo dobrze a tęperaturę utrzumuje ok 100 stopni jeszcze następnego dnia.Piec został zrobiony tradycyjną metodą z gliny słomy.Dla ułatwienia sobie pracy do konstrukcji czaszy użyłem zaprawy szamotowej.W sumie za nieduże pieniądze mam piec który naprawdę nadaje się do wszystkiego pizza,chleby,mięsa wychodzą wyborne,może też służyć jako suszarka do grzybów a wnajbliższej przyszłości będzie miał przystawkę do wędzenia wędlin.Do rozpalenia nie trzeba dużo drzewa a do temperatury 240 stopni rozpala się w 1,5 godziny.Ze względu na użycie gliny budowa trwała aż 9 miesięcy.Można go obejżeć tu http://kuchennepogawedki.blogspot.com/
AniA (2010-10-25 10:11)
Przedtem chciałam kominek ale teraz wolałabym piec do pieczenia chleba
amator (2011-02-21 13:27)
czytam opinie na temat budowy pieca chlebowego i zastanawia mnie fakt odprowadzenia spalin t z n komina ktorry jest zamontowany z przodu pieca a nie z tylu pieca zastanawia mnie czy chodzi oto zeby sie nie dymilo napomieszczenie czy tez o co innego chodzi warte do przedyskutowania czy tez przemyslenia pozdrawiam a co myslicie o opalaniu grzaniu tego pieca gazem bo elektrycznie byloby drogo ale czysto. Odpowiedż; Piece chlebowe mają bardzo starą konstrukcję , wypróbowaną przez tysiące lat praktyki. Komin z przodu pieca zapewnia nie tylko w miarę równomierną temperaturę przez obieg spalin, ale dzieki podgrzaniu górnej warstwy pieca uruchamia dodatkowo promieniowanie cieplne tej warstwy. Nie bez znaczenia jest także konieczność częstego otwierania pieca wywołująca rożne zawirowania termodynamiki spalin, najczęściej skutecznie odprowadzane właśnie przez komin znajdujący się u góry, tuż za drzwiczkami. Każdy znawca smaków wie, że chleb czy inne wypieki przygotowane w piecu chlebowym mają zdecydowanie ciekawsze walory smakowe i zapachowe. Czystość gazowego pieca może jest zaletą w laboratorium, ale nie w kuchni nastawionej na smaki
Kazach (2011-02-28 21:38)
Jest problem ! Wyjście z pieca spalin z przodu powoduje, iż w tylnej części temperatura jest niższa. Chleb nie jest dopieczony. Tlen nie dociera do końca pieca. Nu tak to jest. Pozdrowienia z Kaszub zbudowałem piec. Z zawodu nie jestem zdunem zupełnie inna profesja,ale lubię dłubać sobie. Odpowiedź: Coś tam jest nie tak z piecem. Ważne proporcje, wyprofilowanie góry tak by odbijała ciepło w stronój podłogi pieca. Ważny także przekroj komina, nie może być zbyt dużej średnicy
Mieczysław (2011-04-09 16:08)
Witam wszystkich lubiących temat pieca chlebowego. Ja swój zbudowałem w lesie. Tak, tak. Gdy przeszedłem na emeryturę to otrzymałem w żciu najlepszy prezent. Otóż udało mi się kupić od Gminy 1,5 ha lasu. Fakt, że było to wysypisko śmieci, dlatego bardzo mało zapłaciłem za niego. Stworzyłem tam Przystań Leśną, z której mogą korzystać wszyscy. Zbudowałem tam kompleks składający się z pieca chlebowego, ziemianki i wędzarni. Nadto zbudowałem kuchnie węglową, gril, scenę do orkiestry, parkiet do tańczenia, zadaszone miejsca konsumcyjne na 180 osób, domki mieszkalne, plac zabaw i strzelnicę. Wszystko to w przyszłości ma stanowić gród. Moją przystań leśą można obejżeć na fotkach na profilach: nasza klasa somapolówka chojno i facebooku: Mieczysław Żurek . Na "nk" są moje namiary do kontaktowania się. Chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami w kwesti budowy pieca. Co do tego, że komin w tradycyjnych piecach chlebowych jest z przodu, to chodzi o to, bu w takim piecu nie było "przeciągu", 'cugu powietrza", ponieważ "przeciąg" chłodził by biec. Serdecznie wszystkich pozdrawiam. - Mieczysłw Żurek.
gastropiec (2011-04-26 16:02)
piece do pizzy opalane drewnem zapraszamy na strone naszej firmy: www.gastropiec.pl
GREGPIEC (2011-05-08 22:43)
PROFESJONALNE PIECE DO PIZZY OPALANE DREWNEM I NIE TYLKO WŁOSKA TECHNOLOGIA NIEMIECKA JAKOŚC POLSKA CENA ZAPRASZAMY WWW.GREGPIEC.PL
HOT-BREAD (2011-07-27 08:05)
Wykonujemy Profesjonalne Piece Chlebowe opalane drewnem. Dodatkowo wykonujemy Grille Ogrodowe wolnostojące lub w zabudowie, oraz Wędzarnie. Oferujemy wiele rozwiązań konstrukcyjnych, a także możliwość realizacji zamówienia według pomysłu i projektu Klienta. http://www.piecchlebowy.com.pl/
www.gastropiec.pl (2011-08-10 18:50)
Tworzymy z myślą o Tobie! Zaskocz Swoich klientów niepowtarzalnym smakiem i aromatem potraw z pieca do pizzy opalanego drewnem,piec do pizzy na drewno naszej Firmy jest ekologiczny a przede wszystkim ekonomiczny , postaw na jakość... JAKO JEDYNI W POLSCE WYKONUJEMY PIECE TRADYCYJNĄ WŁOSKĄ TECHNOLOGIĄ, PIECE WYKONANE PRZEZ NASZĄ FIRMĘ SĄ W 100% Z SZAMOTU I DLATEGO BARDZO DŁUGO UTRZYMUJĄ TEMPERATURĘ PRZEKŁADA SIĘ TO NA NISKIE ZUŻYCIE DREWNA I SZYBKIE WYPIEKANIE PIZZY... zapraszamy na naszą stronę www.gastropiec.pl
krzyś (2011-08-21 16:24)
Ja też mam zamiar zbudować taki piec,tylko z kanałami grzewczymi i prawde mówiąc szukam schematu budowy takiego pieca.Jeżeli znajdziecie taki schemat to napiszcie.
wojtas (2011-10-12 17:00)
Takie wkłady widziałem na składach budowlanych w Portugalii cena takiego na zewnątrz o wymiarze 120 cm to 290 euro tylko jak to przywieźć?
Mieczysław (2011-10-19 13:43)
Witam "Krzysia". Podaj do siebie jakieś namiary (adres meilowy). Bardzo chętnie doradzę Ci jak zbudować piec chlebowy (do pizzy). Fotki dotyczące pieca znajdziesz na mojej stronie: NASZA KLASA - somapolówka chojno - FACEBOC - Mieczysław Żurek (Rawicz). Piec taki jest bardzo prosty w budowie. Jedyny warunek by dobrze się sprawował to odpowiednia grubość ścian. Bo to jest piec który najpierw pobiera "ciepło" a pózniej je oddaje. Ja taki zbudowałem w swoim "Orłowym Grodzie" w Przystani Leśnej "Somapolówka". Jest to miejsce poknikowo-wypoczynkowe.
Mieczysław (2011-10-19 17:26)
Tym wszystkim, którzy pragną zbudować piec chlebowy służę radą. (mój e-mail; m.zurek1@op.pl ) Ja swój zbudowałem w "Orłwym Grodzie" Przystani Leśnej "Somapolówka". Zdjęcia można obejrzeć na profilach NASZA KLASA - somapolówka chojno - FACEBOC - Mieczysław Żurek (Rawicz).
www.glinianachatka.pl (2011-11-12 12:33)
Wszystkich zainteresowanych budową glinianego pieca chlebowego służącego również do ogrzewania naszego domu mam przyjemność zaproponować w przyszłym roku(Lipiec-Sierpień)warsztaty na których wszyscy chętni zapoznają się od podstaw z technologią budowy pieca chlebowego z fundamentem z kamienia polnego. Temperatura powinna utrzymywać się do 17gdz bez dokładania polan:) Projekt opracowany przez fachowców w tej dziedzinie więc mamy nadzieję że nie trzeba będzie wstawać w nocy i dokładać do pieca ;) Forma pieca "iglo" wykonany z cegły szamotowej okładanej kilkoma warstwami gliny z dodatkiem słomy. Cena warsztatów to 100PLN za 3dni od osoby. Dzieci nie płacą. Warunki polowe, jedzenie we własnym zakresie. Zapraszamy z namiotami, przyczepami campingowymi. UWAGA Ilość miejsc ograniczona. Jeżeli mieliby Państwo jakiekolwiek pytania proszę pisać www.glinianachatka.pl
GregPiec (2013-04-19 08:52)
Zajmujemy sie produkcja piecy do pieczenia pizzy, chleba, dzika, wedzarni itp.. Dla gastronomi i do uzytku domowego zapraszamy na www.gregpiec.pl najwiksze doswiadczenie w polsce od 1999r. Gwarancja i serwis podpowiadamy rownierz jak zbudowac samemu, dostarczamy materialy i instrukcje.
darekg1234@ (2013-06-09 21:37)
stawiam piec do pieczenia dzika i potrzebuje pomocy jak to zrobić
Kuba (2013-12-25 12:14)
Bardzo prosze doradzcie pomózcie jaki zastosowac termometr do pieca do pizzy wiem ze powinien byc z sonda moze zna ktos symbol nazwe tego termometru i gdzie go kupic mój adres poczty marfox@onet.pl bede wdzieczny
RAJmund (2014-02-16 19:11)
Witam ja w 2013r ostro wkręciłem się w temat i zrobiłem własnoręcznie swój własny, choć nie jestem budowlańcem i jestem z niego bardzo zadowolony. a oto efekt: http://www.youtube.com/watch?v=NSXIOIMHe9w
www.piecesmakosza.pl (2014-05-05 15:16)
Zapraszam do zapoznania się z ofertą domowych i profesjonalnych piecy do pizzy. Nasze piece charakteryzują się doskonałą jakością, trwałością oraz energooszczędnością. Dzięki odpowiedniej konstrukcji potrawy są dopieczone z każdej strony a same piece zużywają minimalne ilości drewna.
Stanley (2015-11-08 23:43)
Nie pomyśleliście, żeby połączyć wszystkie przyjemności ogrodowych uczt w jednym urządzeniu :-)? Ja mam takie cudo wykorzystujące jedno palenisko do zasilania: pieca na pizzę, grilla i wędzarni. Kierowałem się przy budowie tej budowli zapotrzebowaniem na temperaturę . Cały układ składa się z trzech komór połączonych kanałami dymowymi, gdzie ułożenie i długość kanałów jest uzależniony od zapotrzebowanie na temperaturę w danej komorze. Pierwsza komora Piec chlebowy z paleniskiem, krótki kanał dymowy i druga komora grillowa, długo kanał dymowy i komora wędzarni. Dzięki temu, że palę tylko w jednym miejscu w połączonym układzie mogę przygotowywać potrawy i w piecu chlebowym jak i na grillu. Kwestia wędzarni jest to proces trochę dłuższy więc raczej nie z pozostałymi komorami ale dzięki układowi komór uzyskuje dość długi układ dymowy co jest pożądane podczas wędzenia. Pozdrawiam i życzę dobrej zabawy. Macie pytania to walcie jak w dym unikniecie co najmniej moich błędów staszek.bak@interia.pl
Stanley (2015-11-08 23:49)
Nie pomyśleliście, żeby połączyć wszystkie przyjemności ogrodowych uczt w jednym urządzeniu :-)? Ja mam takie cudo wykorzystujące jedno palenisko do zasilania: pieca na pizzę, grilla i wędzarni. Kierowałem się przy budowie tej budowli zapotrzebowaniem na temperaturę . Cały układ składa się z trzech komór połączonych kanałami dymowymi, gdzie ułożenie i długość kanałów jest uzależniony od zapotrzebowanie na temperaturę w danej komorze. Pierwsza komora Piec chlebowy z paleniskiem, krótki kanał dymowy i druga komora grillowa, długo kanał dymowy i komora wędzarni. Dzięki temu, że palę tylko w jednym miejscu w połączonym układzie mogę przygotowywać potrawy i w piecu chlebowym jak i na grillu. Kwestia wędzarni jest to proces trochę dłuższy więc raczej nie z pozostałymi komorami ale dzięki układowi komór uzyskuje dość długi układ dymowy co jest pożądane podczas wędzenia. Pozdrawiam i życzę dobrej zabawy. Macie pytania to walcie jak w dym unikniecie co najmniej moich błędów staszek.bak@interia.pl
Joanna (2015-11-25 11:06)
Witam ,prowadzę pizzerię.Zamontowany mam piec firmy Vitcas,jednak od samego początku mam problemy z zadymianiem pomieszczenia. Mój lokal jest mały i czasami zdarza się że po prostu jest siwo a dym gryzie potwornie. Nie wspomnę już o sytuacji kiedy jest zła pogoda.Problem w tym ze w momencie kiedy podlożę drewno(suche ,bukowe)w pierwszym momencie dym centralnie wychodzi przez drzwiczki pieca,otwór jakby zupełnie nie wychwytywał,nie łapał nagromadzonego dymu .Komin czyscimy regularnie ,ciag jest dobry,dopływ powietrza przed piecem....czy potrzebny jest specjalny wyciąg elektryczny w kominie i w momencie podkładania drewna załączenia go? Nie mam juz pomysłu.Proszę o pomoc.
Sebastian (2015-12-29 17:52)
Super artykuł !!! Trochę trzeba pewnie odświeżyć wieści - biję się w piersi!
Bobo (2016-01-11 01:28)
Rozpalaj piec na środku ewentualnie cofnij trochę palenisko niech się zagrzeje i zaciagnie też mi się dymi czasami. Komentarz: raczej rozpalaj piec od góry suchą rozpałką

Dodaj komentarz
Imię lub pseudonim
Twój komentarz

Strona główna Kontakt
navinet LOGO AR-MEDIA - web design & development